برای تهذیب نفس بهترین را نخر!
کسانی که پولدار هستند خوب توجّه کنند، اولیاء خدا، بزرگان، اعاظم از جمله آیتالله العظمی بهجت(اعلی اللّه مقامه الشّریف)، آن بهجتالقلوب بیان کردند: وقتی دستت به دهانت میرسد و به مغازهای رفته و میخواهی چیزی را انتخاب کنی؛ به تعبیری به وسع جیب خود نگاه میکنی و با توجّه به آن چیز خوبی را انتخاب میکنی. فرمودند: همین اینجا به نفس خود «نه» بگو. تو همیشه در نعم غرق هستی و فعلاً این نعمتهای ظاهری را میبینی. امّا برای تهذیب نفس، بهترین را نخر، چیز پایینتر را بخر.
میرزا جواد آقای تهرانی(اعلی اللّه مقامه الشّریف) (استاد اخلاق امامالمسلمین، رهبر عظیمالشّأنمان) اینگونه بودند - البته چند نفر از بزرگان دیگر هم همین حال را داشتند، در حالی که از همدیگر خبر نداشتند که فلانی چنین کاری میکند. روح تقوا همین است. عمل و حرفشان هم یکی میشود. متّقین، اولیاء خدا و عرفا کأنّ به هم اتّصال دارند، در حالی که گاهی از هم هیچ خبری ندارند. البته گاهی هم به اذن الله از هم خبر دارند - ایشان یک مواقعی در آخر شب که دیگر میوهفروشی میخواست ببندد، به مغازه میوهفروشی میرفت و آن میوههایی را که فصلش بود، امّا یک مقدار خراب شده بود، میخرید.
یکبار یک نفر به ایشان گفته بود: آقا! شما که دارید، جسارتاً این به عنوان بخل محسوب نمیشود که شما از میوههای خوب استفاده نکنید؟ فرموده بودند: من که خیلی ندارم، امّا درست میگویی به اندازه خودم دارم. ولی من این کار را به خاطر دو دلیل انجام میدهم:
1. نفسم میخواهد، میگویم: بیخود میخواهی.
2. این بندهخدا ضرر داده و میخواهد همه را بیرون بریزد. ولی با این کار هم دلش خوش است که آنها را با قیمت کمتر به من داده و به تعبیری منّت هم میگذارد که با قیمت کمتر داده (اولیاء خدا میفهمند، امّا چیزی نمیگویند و به رخ طرف نمیکشند) و هم این که میوهها را دور نمیریزد. امّا اگر من نخرم، کسانی که خوب بخر هستند، از او نمیخرند.لذا هم من به نفسم میگویم که نخواهد و خیلی مراقب باشد و هم به آن بندهخدا کمکی میشود.علی ایّحال از این مطلب بگذریم. من میخواستم یک تذکار اخلاقی را که اولیاء خدا میگویند، بیان کنم. از جمله، آیتالله العظمی بهجت(اعلی اللّه مقامه الشّریف) هم میفرمودند: وقتی در مغازهای میروی و چیزی را انتخاب میکنی که پایینتر از آن هم هست، به نفست «نه» بگو و آن شیء پایینتر را بخر.