با روح ترین آیه ی قرآن
آیه ۶۹ سوره ی عنکبوت مفاهیم بسیار عمیقی دارد. حضرت آیت اللّه بهاءالدینی، به جویندگان کوی دوست، جمله کوتاهی سفارش می کردند که عصاره و چکیده تمام اذکار است؛ «با خدا باش!»، و آن گاه که ذکری از او می خواستند، می فرمود: «با خدا باش!» و اگر با اصرار جوینده و پرسشگر مواجه می شدند، این آیه را تلاوت می کردند که «آن کس که در محدوده بندگی ما بکوشد، راه ارتقا و صعود را به او بنمایانیم».
وَالَّذِينَ جَاهَدُواْ فِينَا لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنَا وَإِنَّ اللَّهَ لَمَعَ الْمُحْسِنِينَ و كسانى كه در راه ما (تلاش و) جهاد كردند، راههاى (قرب به) خود را به آنان نشان خواهيم داد و همانا خداوند با نيكوكاران است.
وقتی با دقت به آیه فوق می نگریم، به این مفهوم می رسیم که براى رسيدن به هدايت ويژهى الهى، تلاش لازم است و بايد گام اوّل را خود انسان بردارد. “جاهدوا - لنهدينّهم"، چنانكه در جاى ديگر مىفرمايد: “اِن تنصروا اللَّه ينصركم". آنچه به تلاشها ارزش مىدهد، خلوص است و راههاى وصول به قرب الهى، محدوديّتى ندارد و باید به وعدههاى خداوند اطمينان داشته باشيم.
از طرفی همراه بودن خداى بزرگ با بندهاى ضعيف، يعنى رسيدن انسان به همه چيز “انّ اللّه مع المحسنين". چنانكه در دعاى عرفهى امام حسينعليه السلام مىخوانيم: «ماذا فقد مَن وجدك و ماذا وجد مَن فقدك» هر كه تو را يافت، چه كمبودى دارد و هر كه تو را از دست داد، چه دارد؟
در جای دیگر آیت الله بهاءالدینی در رابطه با این آیه می گویند : ” ما از همه ی گفتار حکما و عرفا و فلاسفه و آنان که در سیر و سلوک عمری را سپری کرده اند، این جمله را با روح تر و با واقعیت تر می نگریم که می فرماید: وَالَّذِينَ جَاهَدُواْ فِينَا لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنَا و ما این را لمس کرده ایم.(۱)
——————————————————————————–
۱-کتاب بوی باران ص ۳۶